Objavljeno u Vijesti, 22.08.2019.

54. “Vinkovačke jeseni” održati će se od 13. do 22. rujna

Vinkovačke jeseni su najveća kulturna manifestacija u regiji i one prikazuju ljepotu koja proizlazi iz duše slavonskog čovjeka. Nema Vinkovačkih jeseni bez šokačkog kola – tradicijskog plesa koje je uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni održat će se od 13. do 22. rujna, a u desetodnevnom pretežno folklornom, no i zabavnom i drugom programu nastupit će oko 8000 sudionika, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Bosančić.

“Pozivam sve koji vole tradicijsku kulturu da tih dana dođu u Vinkovce i svjedoče bogatstvu hrvatskoga folklornoga naslijeđa.”, rekao je gradonačelnik Bosančić te izrazio očekivanja da će ovogodišnja manifestacija biti najposjećenija do sada. Zahvalio je sponzorima, prije svega Hrvatskoj elektroprivredi i Hrvatskim šumama bez kojih priredba ne bi bilo ovako sadržajna i bogata, a posebnu zahvalu je uputio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović što je i ove godine prihvatila pokroviteljstvo.

Tajnik Organizacijskog odbora Stjepan Đurković rekao je da Vinkovačke jeseni i ove godine otvaraju Folklorne večeri, a od 13. do 18. rujna na toj će priredbi nastupiti više od 50 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije pri čemu njihove nastupe prati stručni žiri i odabire deset najboljih. Dječje vinkovačke jeseni održat će se 14. i 15. rujna, a u svečanom mimohodu prodefilirat će preko 60 dječjih folklornih skupina s oko 2500 najmlađih njegovatelja tradicijske kulture.

Svečano otvorenje 54. Vinkovačkih jeseni održat će se 20. rujna pod geslom “Tri nam drage riječi” (Slavonija, Baranja i Srijem), a u programu otvorenja sudjelovat će niz profesionalnih i amaterskih glumaca kao i članova folklornih skupina, KUD-ova i tamburaških sastava.

Državna smotra izvornog hrvatskog folklora s nastupom 30 KUD-ova iz cijele Hrvatske održat će se 21. i 22. rujna.

Najspektakularnija priredba uslijediti će posljednjega dana kada će ulicama grada u svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega proći i predstaviti se 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 30 konjskih zaprega i oko 50 jahača, odnosno gotovo 4500 sudionika mimohoda.

Predviđeno je i niz drugih priredbi i zabavnih programa od Urbanih jeseni, namijenjenih mlađoj populaciji, preko koncerata, Željka Bebeka, Tomislava Bralića i klape Intrade, Massima, Dražena Zečića, Jelene Rozge, Maje Šuput, Ivana Zaka i brojnih tamburaških sastava. Takđer će se predstaviti proizvođači tradicijskih gastronomskih i drugih proizvoda, obrtnici, rukotvorci i vinari.

Na kraju se gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio medijima na potpori i što Vinkovačke jeseni koje nemaju konkurenciju među manifestacijama na kontinentu, prikazuju onakvima kakvima i jesu, dodavši kako će svi zainteresirani od ove godine osim na društvenim mrežama, web stranicama Grada Vinkovaca i Vinkovačkih jeseni o događanjima koji će se ove godine održavati u sklopu naše najznačajnije manifestacije moći pratiti po prvi put i putem QR koda.