Objavljeno u Vijesti, 12.10.2018.

30. Smotra učeničkih zadruga RH

Danas je u Vinkovcima, u dvorani ”Barun Trenk”, svečano otvorena jubilarna 30. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Manifestacija je to koja predstavlja festival stvaralaštva, kreativnosti, inovativnosti i poduzetništva djece i mladih, a svoje proizvode prezentirat će 78 najboljih učeničkih zadruga iz 21 županije iz Hrvatske i jedna iz inozemstva. Istraživačke radove izvedene u programu učeničke zadruge prezentirat će 8 učeničkih zadruga, a na Smotri će se održati i 14 pokaznih kreativnih radionica za sudionike i posjetitelje Smotre.

Dobrodošlicu svima poželjela je predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Marica Berdik koja je istaknula kako joj je posebno drago što se smotra po prvi puta održava u Vinkovcima. Sreću svim učenicima i nastavnicima poželio je i zamjenik župana Josip Dabro te gradonačelnik Ivan Bosančić koji je naglasio kako ovakve manifestacije čuvaju povijest. ”Samo povjerenje da se to danas odvija u Vinkovcima govori da naše škole dobro rade po pitanju zadrugarstva, a i mi smo to pokazali kroz sve one suradnje koje radimo sa školama. Danas imamo prekrasne štandove koje je izradila Drvodjelska škola, na različitim događanjima imamo catering koji izvodi naša Industrijsko-obrtnička škola ili poljoprivredne proizvode iz Poljoprivredne škole. Prema tome, vidimo da naše škole pripremaju djecu sve bolje i sve intenzivnije za tržište rada i budući život”, istaknuo je gradonačelnik dodavši kako je jako važno da djeca poslije škole budu spremna uključiti se u život i svakodnevno pridonositi sebi i svojim obiteljima.

Dvije su škole domaćini ove manifestacije, a to su Osnovna škola Vođinci koja ima jednu od najstarijih zadruga u Hrvatskoj i Srednja strukovna škola Vinkovci. Od 1995. godine škola iz Vođinaca sudjeluje na ovoj smotri, što ju čini i jednom od najuspješnijih zadruga u županiji. Katica Gudelj, ravnateljica Osnovne škole Vođinci, ovom prigodom rekla je sljedeće: ”Smotra učeničkih zadruga uvijek je izazov za sve oni koji se bave zadrugarstvom jer okuplja ono najbolje. Biti domaćin Smotre je velika čast i predstavlja veliko priznanje za sve ono što smo radili posljednjih godina. Temelj naše zadruge je zlatovez kojega i ove godine imamo na štandu, a osim njega tu se mogu vidjeti pečeni kolačići, ručno rađeni sapuni, sušene jabuke ili ušećereni orasi”.

Smotra je izložbeno-prodajnog karaktera i otvorena je svim posjetiteljima danas od 10 do 18 sati i sutra od 10 do 17 sati.