Objavljeno u Vijesti, 22.07.2020.

29. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja u Mirkovcima

Kod spomen obilježja na “privlačkom putu” danas je obilježena 29. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja sa županjskog i vinkovačkog područja mučki ubijenih u Mirkovcima.

Hrvatski branitelji Dražen Abramović, Mato Božić, Perica Bušić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić svoj život na oltar domovine položili su 22. srpnja 1991. godine.

Ubijeni su mučki u legitimnoj akciji uspostavljanja suvereniteta Republike Hrvatske na području Mirkovaca iz kojih su vršeni teroristički napadi na Vinkovce i obližnja naselja. Ubijeni su nakon što su se našli u okruženju srpskih terorista i Jugoslavenske narodne armije koja ih je prethodno propustila na područje Mirkovaca, a potom im zapriječila izlaz.

Svoje živote dali su za slobodnu i neovisnu Hrvatsku ostavivši iza sebe neutješne obitelji, prijatelje i suborce, a jedini način na koji im se može zahvaliti jest zajedno s njihovim obiteljima i suborcima uz dužnu počast čuvati sjećanje na njih i njihovu žrtvu te čuvati dignitet Domovinskoga rata i svih hrvatskih branitelja.

Na poseban način svake godine dužna počast trinaestorici hrvatskih branitelja sa županjskog i vinkovačkog područja mučki ubijenih u Mirkovcima iskazuje se na dan i na mjestu njihove pogibije. Tako je i ove godine održana komemoracija kod spomen obilježja na “privlačkom putu” gdje se obiteljima i suborcima poginulih pridružio velik broj onih koji su željeli odati počast hrvatskim junacima.

Iskazujući duboko poštovanje i sućut obiteljima, prigodnim riječima obratili su se predsjednik Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG “Kune” iz Vinkovaca brigadir Damir Dujić, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, zamjenik ministra Dinko Tandara i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar obrane Mario Banožić.

Žrtva trinaest hrvatskih junaka, koji su u Mirkovce došli u legitimnoj akciji spriječiti teroriste da otvaraju vatru na Vinkovce, a ubijeni su mučki iz zasjede, ne smije se zaboraviti, a dužnost je svih pridonijeti da Hrvatska bude onakva kakvu su je oni željeli, suverena i zemlja prosperiteta, poruka je sa skupa u Mirkovcima.

Molitvu je predvodio domaći župnik Anđelko Cindori koji je potom za poginule branitelje služio misu zadušnicu u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.