Objavljeno u Vijesti, 24.10.2019.

25. Dani Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima

Na Gradskom groblju Vinkovci u okviru 25. Dana Josipa i Ivana Kozarca danas su prigodno položeni vijenci na njihove grobove i time je počelo četvrt stoljeća dugo obilježavanje ove hrvatske tradicijske kulturne manifestacije koja u Vinkovce dovodi brojne književnike i pjesnike. Vijenci su položeni i na grobove Matije Antuna Reljkovića i Miroslava Slavka Mađera jednog od utemeljitelja ovih dana.

“Obilježavamo ove dane već tradicionalno od 1995. godine u ovo jesensko vrijeme. Manifestacija kojom pokrivamo dva područja. Jedno je književnost i okupljamo ponajbolje hrvatske književnike koji žele doći. Drugo su znanstveni skupovi. Program traje 3 dana, a večeras ćemo u Caffe baru “Charlie” predstaviti pjesnike koji su dolazili na dosadašnje manifestacije”, istaknuo je jedan od osnivača manifestacije Martin Grgurovac.

U sklopu obilježavanja, danas u 19 sati, održat će se i pjesnički susret pod nazivom “Pjevamo pjesnike” uz pjevane pjesme Ivana Kozarca, Dragutina Tadijanovića, Miroslava Mađera i mnogih drugih. Sudjelovat će Josip Paulić, Ante Blažević, Mateja Maričić, Tatjana Dujić, Ivana Petričević i Helena Voda uz moderatora Franju Nagulova.

Sutra je na programu nekoliko zanimljivih i edukativnih događanja. Na prvom događanju u 12 sati, naziva Živi kapitali, sudjeluje 12 hrvatskih književnika u srednjim i osnovnim školama. Za 14 sati zakazano je predavanje “Velikani naše povijesti”, predstavljanje biblioteke “Hrvatskih velikana” uz hrvatsku akademkinju i pjesnikinju Dubravku Oraić Tolić u Gradskoj vijećnici, nakon kojeg slijedi dodjela književnih nagrada za 2019. godinu.

Voditeljica programa je Biljana Pavlović, a u programu svojim nastupom sudjeluju Josip Paulić tenor i Ivica Belamarić u pratnji s gitarom. Za 15 sati zakazano je druženje pod nazivom “Putevima Jose i Ive Kozarca”. Nadalje, u subotu u 9:30 sati u Caffe baru “Charlie” imamo priliku pogledati nastup vinkovačkih pjesnika srednjoškolaca uz moderatora Nikolinu Maletić pod nazivom “Sjećanja na Vladimira Kovačića” i “Jutro poezije”.

Dane organizira Slavonska naklada “Privlačica” Vinkovci, koja je utemeljitelj manifestacije s DHK Zagreb, Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vinkovcima i Hrvatskim šumama – Upravom šuma Vinkovci.