Objavljeno u Vijesti, 12.05.2018.

22. Državno natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa

Natjecanje je bilo i središnja proslava 140 godina HCK, 65 godina dragovoljnog darivanja krvi u organizaciji HCK i 25 godina od međunarodnog priznanja HCK

Od 10. do 13. svibnja Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci bilo je domaćin 22. državnog natjecanja Mladih Hrvatskog Crvenog križa iz znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, HCK, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i pravima djeteta te znanja i vještina iz prve pomoći.

Natjecanje je svečano otvoreno u subotu, 12. svibnja u vinkovačkoj pješačkoj zoni.

Izvršni predsjednik HCK Robert Markt tom je prigodom istaknuo: "U Vinkovcima su se okupili najbolji od najboljih i uistinu je lijepo imati ovakve mlade, sjajno educirane ljude u prvoj pomoći i sa svim znanjima iz humanih vrednota koja su stekli. Oni su vrlo važan dio HCK za koji bez ikakve skromnosti, pogotovo za određena društva, među kojima je i CK Vinkovci, mogu reći da sjajno rade s mladima i rezultati su prepoznati i izvan granica Hrvatske". Zato, što se domaćinstva tiče, nije slučajno da je u godini velikih jubileja HCK domaćin središnjeg događanja bio upravo Crveni križ Vinkovci.

“Sretni smo što smo dobili organizaciju državnog natjecanja baš u godini velikih jubileja i gledamo na to kao na priznanje našem radu. Još od 1889. godine u Vinkovcima djeluje Crveni križ. Dokazao se u Prvom i u Drugom svjetskom ratu i isto tako u Domovinskom ratu, u poplavama, u izbjegličkoj krizi nedavno, a posebice su se istaknuli naši mladi svojim uspjesima na državnim natjecanjima te dugogodišnjim sudjelovanjem na međunarodnoj smotri mladih u Solferinu. Vjerujemo da ćemo opravdati povjerenje i da će svi sudionici ponijeti lijepe uspomene iz Vinkovaca”, istaknuo je predsjednik GDCK Vinkovci Dražen Švagelj.

Dobrodošlicu u Vinkovce mladima iz cijele Hrvatske poželio je i gradonačelnik Ivan Bosančić ističući ponos radom CK Vinkovci te mladih humanitaraca koje društvo okuplja. “Vinkovci ne samo da imaju društvo Crvenog križa, nego imaju najbolje društvo u cijeloj Hrvatskoj s obzirom na sve rezultate koje postižu mladi kao i na cjelokupan rad društva. Danas je prelijepo vidjeti na trgu sve ove mlade ljude koji su spremni pomoći svojim sugrađanima, svojim prijateljima, ali i svima onima u određenim nedaćama ili katastrofama i to je ono što moramo razvijati u društvu i usađivati mladim ljudima tu potrebu da pomažu drugima”, istaknuo je Bosančić.

U Vinkovcima se okupilo 120 mladih humanitaraca iz deset osnovnih škola i deset srednjih škola iz cijele Hrvatske, predstavnika gradskih društava Crvenog križa najboljih na izlučnim natjecanjima. Vukovarsko-srijemska županija imala je dva predstavnika. Kod osnovnih škola to je bio CK Vinkovci, ekipa OŠ Stjepana Antolovića iz Privlake, a kod srednjih škola CK Županja, ekipa Gimnazije Županja. Pobjednici 22. državnog natjecanja Mladih HCK, pak, u kategoriji Podmlatka bili su ekipa OŠ Mladost iz Osijeka, a u kategoriji Mladih ekipa 5. gimnazije iz Zagreba. Slavila je i domaća ekipa u kategoriji Podmlatka, Privlačani koji su osvojili visoko 3. mjesto.

Ove godine HCK organizirao je i Prvo natjecanje u realističnom prikazu ozljeda, a tu su najbolji bili domaćini, ekipa CK Vinkovci. Također, u suradnji s Gradom Vinkovcima, Turističkom zajednicom Vinkovci i Gradskim muzejom Vinkovci za sudionike natjecanja organizirani su brojni zanimljivi sadržaji od „Potrage za blagom“, upoznavanja kulturno-povijesnih znamenitosti najstarijeg europskog grada do kreativnih zabavnih igara. U samoj završnici organiziran je mimohod s bakljama humanosti i snimanje milenijske fotografije na Bosutu te koncert grupe Orion Full Band. Doista nema sumnje kako će natjecanje u Vinkovcima svima ostati u nezaboravnom sjećanju, posebice onima koji su grad posjetili prvi put.