Objavljeno u Vijesti, 07.06.2019.

2. Regionalni skup o mogućnostima pripreme EU projekata

Pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i zajedničku organizaciju s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije, a u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU i Hrvatskim klasterom konkurentnosti prehrambeno – prerađivačkog sektora u hotelu Slavonija u Vinkovcima danas je održan 2. Regionalni skup o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno – prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema.

Nakon uvodnih pozdravnih govora domaćina gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića i župana g. Bože Galića, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova iz Uprave za provedbu operativnih programa i međunarodnih instrumenata, podsjetio je kako je 80 posto investicija kod nas iz fondova EU, a od 19 milijardi za projekt Slavonija, Baranja i Srijem, ostvareno je 10 milijardi kuna i do kraja godine će biti realizirano 85 posto od tih 19 milijardi. “Od gotovo 1.300 milijardi eura proračuna EU, za provođenje kohezijske politike, Hrvatskoj je odobreno 9,8 milijardi eura što je 6 posto manje nego u zadnjoj podjeli, ali smo ipak na vrhu zemalja prema dobivenom iznosu.”, rekao je Jelić.

O ključnim rezultatima analize strateških projekata za izgradnju konkurentnih lanca vrijednosti u hrvatskoj proizvodnji i preradi hrane s naglaskom na Slavoniju, Baranju i Srijem, govorio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i energetiku Tomislav Radoš. Riječ je o projektu koji traje dvije i pol godine i danas je prvi put predstavljen javnosti.

“Rezultati nam kažu da ne možemo biti konkurentni na svjetskoj razini u proizvodnji žitarica ili proizvodnji trajnih proizvoda. Ono gdje možemo biti konkurentni je segment svježe hrane koja je odmah spremna za pripremu i jelo. Da bi se to sve realiziralo potrebno je napraviti jedan cijeli set aktivnosti od logistike, istraživanja razvoja, dizajna proizvoda do istraživanja navika potrošača.”, rekao je Radoš dodavši da je prije mjesec dana projekt predstavljen u Bruxellu, kao ogledni primjerak kako bi druge zemlje trebale raditi. “Hoćemo li mi to i kako iskoristiti to je na svima nama koji smo danas ovdje. Zna se što treba napraviti država, što lokalna uprava, što akademska zajednica, kao i što trebaju napraviti poduzetnici.”, zaključio je Radoš.

“Dugo smo voljeli reći da možemo biti žitnica Europe, da možemo proizvoditi ovo ili ono, a nismo se nikada uključili u one procese koje moramo. Nema više tradicionalnog načina poljoprivredne proizvodnje, a ne možemo se više koristiti ni nekadašnjim mehanizmima. Zato je dobro imati ovakve skupove, koristiti europske fondove i ići u nekim novim smjerovima, odnosno koristiti iskustva iz zapadne Europe. Bog nam je dao prekrasnu i plodnu zemlju i šteta bi bilo to ne iskoristiti u pozitivnom smjeru u kojem bi poljoprivredna proizvodnja treba ići, a onda će se na to nadograditi prehrambena i prerađivačka industrija. Stoga je dobro da se na ovakvim skupovima kaže u kojim smjerovima trebamo ići te da se naše poljoprivrednike, OPG-ove i tvrtke uputi na što bolju iskoristivost europskih sredstava.”, istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić rekao je kako je ovaj skup dio mozaika koji se slaže kako bi se što kvalitetnije rješavali problemi u razvoju poljoprivrede, prije svega prehrambene industrije.

O presjeku učinjenog u proteklih godinu dana, od zadnjeg Regionalnog skupa na području pripreme i provedbe projekata vezanih na sektor prehrambeno-prerađivačke industrije u Vukovarsko-srijemskoj županiji izvjestio je ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Ilija Cota, dok je o potencijalima razvoja bioekonomije i održive proizvodnje hrane – internacionalizaciji aktivnosti i umrežavanju govorio predsjednik UO Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno – prerađivačkog sektora Zvonimir Novak.

Na skupu su predstavljeni i projekti konkretne inicijative pet slavonskih županija ključnih za daljnji razvoj sektora prehrambeno-prerađivačke industrije u budućnosti te predložene mjere radi povećanja njene konkurentnosti.