Objavljeno u Vijesti, 31.01.2020.

15. Noć muzeja

Diljem Hrvatske večeras se obilježava jubilarna 15. Noć muzeja, kada se muzeji, galerije i druge ustanove posjetiteljima predstavljaju uz prigodne i raznolike programe. Svoja je vrata građanima večeras otvorio i Gradski muzej Vinkovci koji je priredio razne izložbe, prezentacije filmova, predstavljanje knjiga i radionice te okrjepu uz čaj, kuhano vino i lepinjice.

Uz temu „Velike obljetnice hrvatskih muzeja” Noć muzeja je dvanaesti put stigla i u Vinkovce. Bogat program našeg muzeja privukao je velik broj zainteresiranih posjetitelja koji uživaju u kreativnom prikazu povijesti s naših prostora, a besplatan obilazak stalnog postava i aktualnih izložbi okupio je sve generacije. Među njima je bio i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je u budućnosti poželio što više ovakvih događanja.

„Večeras ponovno dajemo priliku našim sugrađanima i svima onima koji su u gradu da obiđu i vide sve ono što možemo ponuditi, ali i da stvore jednu naviku odlaska u muzej, pokazivanja našeg blaga svima onima koji dolaze u goste i imaju priliku biti u Vinkovcima. Mislim da ima puno Vinkovčana koji još uvijek nisu bili u našem muzeju i žao mi je što kroz godinu nema više ovakvih događanja jer bih volio da u muzej počne dolaziti veći broj ljudi“, rekao je Bosančić.

Od 18 sati u prostoru Stalnog etnološkog postava može se vidjeti izložba „Memento tradicijske baštine“ uz prezentaciju etnoloških filmova te predstavljanje KUD-a Ondrej Pekar iz Soljana. U programu sudjeluje i Galerija likovnih umjetnosti Slavko Kopač gdje je od 18 sati postavljena izložba autorice Jasmine Runje, a u prostoru bivše Gruntovnice vas očekuje predstavljanje knjige „Srednjovjekovno prstenje Istočne Slavonije“. Održana je i promocija dokumentarnog filma „Obrana Nuštra“. Također, u dvorištu Muzeja možete pogledati zbirku automobila i motocikala Oldtimer kluba “Stari sjaj“ iz Vinkovaca, a u manifestaciji sudjeluje i Općinski dom Nuštar u kojem možete pogledati izložbu „Srednjovjekovno prstenje Istočne Slavonije“. Vrlo bogat program uključivao je i mogućnost vožnje autobusom u druge muzeje u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Uz bogat program, svi posjetitelji se mogu osladiti lepinjama, čajem i kuhanim vinom ispred Muzeja.

„Do 20 sati zabilježeno više od 500 posjetitelja, a do kraja večeri očekujemo do 1500 posjetitelja, što je za Gradski muzej Vinkovci dosta dobar rezultat, a taj se broj svake godine povećava. To nam je i motivacija da svake godine osmislimo još bogatiji i još bolji program“, istaknuo je ravnatelj Muzeja Hrvoje Vulić te dodao kako je u prošloj godini Muzej posjetilo ukupno 11.414 posjetitelja, što je porast u odnosu na godinu prije: „U svakom slučaju, kroz bogatije programe Muzeja, kroz otvaranje Muzeja, kroz bolju suradnju s turističkim agencijama koje sve više dovode turiste u Vinkovce i Slavoniju, taj broj će sigurno rasti“.

Ono što se pokazuje kao potreba je, napominje Vulić, novi muzejski prostor, s obzirom da trenutni prostor ne može odjednom primiti velike količine posjetitelja, što se jako lijepo vidi u Noći muzeja kada bude poprilična gužva. Nadaju se kako će u ovoj godini početi s izradom projektne dokumentacije te kroz nekoliko godina krenuti i s realizacijom novog projekta muzejskog kompleksa, odnosno muzejske četvrti.