Objavljeno u Vijesti, 25.05.2019.

13. Nadbiskupijski susret mladih: “Ne boj se, samo vjeruj”

Na inicijativu Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije ovogodišnji Nadbiskupijski susret mladih održava se danas u Vinkovcima, u prostorima Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca pod geslom “Ne boj se, samo vjeruj”. Susret je započeo pjesmom i molitvom i nastavljen je predavanjem fra Maria Knezovića koji je u Vinkovce došao iz Mostara kako bi progovorio o temi sažetoj u geslu susreta “Ne boj se! Samo vjeruj”.

“Mislim da je danas vrlo važno mladima govoriti o porukama koje ih obvezuju, koje su im izazov, koje ih bude iz nekog njihovog polusna, da oni shvate da moraju u ovom životu odigrati svoju dionicu na najizvrsniji način. Ne da budu statičari ili prolaznici ovim svijetom, nego uistinu da budu dionici scene, jer Isus Krist nas šalje u ovaj svijet da budemo sol i svijetlo, a to se ne može ako smo van scene i ako smo u sebi lijeni.”, rekao je fra. Mario Knezović, istaknuvši kako je ovogodišnji slogan “Ne boj se, samo vjeruj” zapravo poticaj mladima. “Izvezite na pučinu, odlučite se za izazov, prihvatite da Isus bude izbor i smisao vašeg života i vjerujte mi da u današnjem vremenu koliko god nam se činilo da su kao mladi nezainteresirani, s druge strane osjećam jednu veliku glad i želju mladih da uistinu u Isusu pronađu svoj put i svoga uzora. Danas se nama uglavnom nude nekakvi idoli, a njih imamo i previše, ali nedostaje nam uzora. Početak svih uzora je život Evanđelja Isusa Krista, a onda ćemo na tom putu susresti brojne uzorne ljude koji su uspjeli biti sretni i zadovoljni, jer su slijedili primjer života Isusa Krista i gradili su po principima kako je Isus Krist gradio svoj život dok je boravio među nama.”, zaključio je fra Mario Knezović.

Susretu mladih nazočio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić zadovoljan što se u Vinkovcima danas okupilo oko 800 mladih iz cijele nadbiskupije. “Prelijepo je vidjeti toliko mladih u Vinkovcima koji će razgovarati o vrijednostima koje bi trebale biti u svakoj našoj obitelji. Grad će uvijek ovakve stvari svesrdno podržavati i želja nam je da se na ovaj način mladi što češće druže i razgovaraju. Također želimo da mladima, koji danas na žalost imaju puno prijetnji i koje im dolaze sa različitih strana damo priliku da izađu na pravi put uz nauk naše katoličke crkve, jer to je jedini i siguran put koji vodi u svjetliju budućnost.”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Nakon predavanja fra Maria Knezovića uslijedilo je skupno animiranje u kojem su sudjelovali svi mladi i gdje su imati priliku upoznati se međusobno. Tijekom pauze mladima će se na izložbenim štandovima predstaviti 12 katoličkih udruga koje se uglavnom bave humanitarnim radom.

Nakon pauze, od 15 sati, slijedi Dijalog s pastirima kada će mons. Đuro Hranić i mons. Ivan Ćurić odgovarati na pitanja koja su mladi slali Uredu za mlade putem maila i Facebooka. Program u dvorani završava svetom misom koja će biti od 16.30 do 17.30 sati. Zatim se odlazi na Trg bana Josipa Šokčevića gdje u 18.00 sati počinje koncert duhovne glazbe na kojem nastupaju Duhos bend i Stjepan Lach.