Objavljeno u Vijesti, 10.10.2019.

110 godina javne vodoopskrbe u Vinkovcima

U Vinkovcima je danas obilježeno 110 godina javne vodoopskrbe u Vinkovcima, odnosno otkako je izgrađen vodo toranj u dvorištu današnjeg Vatrogasnog doma od kojeg je kasnije krenula izgradnja cjevovoda, prvo u najužem središtu grada, a zatim i po cijelom gradu. Od tada do danas učinjeno je doista puno toga po pitanju javne vodoopskrbe na području Grada Vinkovaca, pa i šire.

Povodom ove značajne obljetnice u kongresnoj dvorani hotela “Slavonija” u Vinkovcima održana je prigodna svečanost na kojoj je istaknuto da se upravo Vinkovci nalaze medu onima koji već više od stoljeća sustavom javne vodoopskrbe osiguravaju pitku vodu svojim građanima. Sustav vodoopskrbe u Vinkovcima prošao je dug put od prvih vodovoda u rimsko doba sve do današnjeg sustava u koji su uložena značajna sredstva, ali i znanje i rad struke koja je dokazala kako zna rukovoditi i upravljati ovim velikim sustavom u korist građana.

Nazočnima su se prigodnim govorima obratili Ivan Rimac, predsjednik Uprave Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik Skupštine Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Josip Dabro, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana i Davorin Piha, voditelj Vodnogospodarstvenog odjela za srednju i donju Savu. 

“Danas možemo sa zadovoljstvom reći da imamo stotine kilometara cjevovoda kojima teče zdravstveno ispravna voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima, te da osim građana Vinkovaca tu vodu pije i većina stanovnika na našem distribucijskom području.”, istaknuo je Ivan Rimac te naglasio kako danas imaju problema s distribucijskom mrežom, što se pogotovo osjetilo ovoga ljeta kada su imali veliki broj kvarova, a samim tim i velike gubitke u sustavu. Stoga su s Hrvatskim vodama potpisali ugovor u vrijednosti 24 milijuna te sustavno rješavati taj problem. Nadaju se da će i kroz neke buduće projekte taj problem biti riješen i u Vinkovcima.

“Istaknuo bih zadovoljstvo činjenicom da je građanima Vinkovaca svakodnevno osigurana zdravstveno ispravna voda s obzirom na spoznaju da mnogi gradovi kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, nemaju pitku vodu. Tomu je zaslužan upravo projekt regionalnog vodovoda čijom je izgradnjom stvoren kvalitetan i moderan vodoopskrbni sustav na korist svih gradana Vinkovaca, ali i brojnih okolnih naselja. Uvjeren sam da će VVK s obzirom na volju, želju i stručna znanja kojima raspolaže i dalje ulagati u vodoopskrbni sustav kako bi u potpunosti funkcionirao sukladno svim vrijedećim i budućim tehnološkim i zdravstvenim normama. Grad Vinkovci će i dalje podržavati rad Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije te će sudjelovati u svim projektima koji će u konačnici donijeti opću dobrobit svim Vinkovčankama i Vinkovčanima, no i stanovnicima ostalih naselja.”, rekao je gradonačelnik Bosančić.

Zamjenik župana Josip Dabro istkauno je kako je riječ o jedno ozbzbiljnom kontinuitetu vodoopskrbe na podrčuju županije istaknuvši kkao Vukovarsko – srijemksa županija sustavno i kontinuirano potpomaže rad Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, ato će činiti i u budućnosti.

Davorin Piha, voditelj Vodnogospodarstvenog odjela za srednju i donju Savu pohvalio je rad Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije te istaknuo dugogodišnju uspješnu suradnju o čemu svjedoči i veliki broj projekata koji su proteklih godina ostvarili. To dokazuje i priključenost stanovništva od 88 posto sa mogućnosti proširenja. “Trenutno surađujemo na nekih desetak projekta vezanih za zaštitu i korištenje voda ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, a radimo i na programu sanacije gubitaka.”, rekao je Piha te se dotaknuo i aglomeracije koja nije vezana uz vodoopskrbu, ali je značajan projekt koji je u provedbi i koji je vrijedan 356 milijuna kuna bez PDV-a.

Kraće predavanje o javnoj vodoopskrbi grada Vinkovaca održala je dr. sc. Jasna Kopić, a promovirana je i knjižica 110 godina javne vodoopskrbe u Vinkovcima mr.sc. Zlatka Virca. Na kraju sveačnosti prikazan je i promo filma o Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji u produkcije Plave Vinkovačke televizije.

Također u hotelu “Slavonija” održano je i druženje učenika osnovnih škola Bartola Kašića, Josipa Kozarca i Ivana Mažuranića iz Vinkovaca i dječjih vrtića „Stribor“ i “Vladimir Nazor”. Osnovna škola Bartola Kašića predstavila je aktivnosti u okviru Erasmus+ projekta “Water-in other ways”, učenici Osnovne škole Josipa Kozarca izveli su glazbeni program pod vodstvom prof. Zdenke Ivanković, a učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića postavili su izložbu likovnih radova učenika 3. razreda nastalih nakon posjeta Distribucijskom centru “Kanovci”. U programu su sudjelovale i Hrvatske vode koje su tom prigodom predstavile svoje edukativne slikovnice koje podižu razinu znanja učenika o vodi, a djeca su se mogla družiti i s kornjačom Hrvojem, maskotom Hrvatskih voda.